Blog Yazıları

Meme almayan bebek memeye nasıl döndürülür?

Bu yazı özellikle biberon kullanımı nedeniyle biberonun hızına alıştığı için memeyi reddeden bebeklere yönelik olmakla beraber, diğer meme reddi durumlarında da yaklaşık olarak benzeri çözümler kullanılıyor.

Memeyi doğduğu andan beri emmeyen veya sonradan (mesela biberona bağlı olarak) emmeyi bırakmış bir bebeğin memeye geri dönmesi imkansız değil. Durumunuz zor gerçekten (2 ay yaşadım, biliyorum) ama içler acısı değil, merak etmeyin, bu durum çok da nadir bir durum değil. İngilizceniz varsa “Nipple confusion” diye aratıp birçok kaynağa ulaşabilirsiniz. Elinizdeki bilgi önemli bir güç, en azından ben bebeğimi emzirmeye çalışırken bana öyle gelmişti.

Yapılması gereken en önemli şey, vaktiniz de varsa, ten tene emzirme kampı ve laid back, yani doğal pozisyonda emzirmeyi denemek.(Bazı kaynaklar bebeklerin içgüdüleri zamanla değişiyor, laid back’le uğraşmayın diyor olsa da, bir kısmı da birşey olmaz laid back her zaman için bebeklerin emme içgüdülerini tetikler diyor. Benim 17 aylık kızım laid back’i 10 aylıktan sonra keşfetti, öncesinde nefret ederdi)

Ve en önemli şey şu: kampta meme sadece bebişi çok sıkmadan “eeeh be” dedirtmeden teklif edilecek ama ısrar edilmeyecek. Bebekle oynayıp eğlenirken cıbıl olunacak (yani bebeğe emmesi için fırsat yaratılacak). Bi de memeyi uyurken vermeyi deneyin. Biberonla yavaş besleme yaparken (bkz bir sonraki paragraf) bebeğin de mayışmaya başladığını görünce biberonun ucunu çekip meme vermeyi deneyebilirsiniz. Uyanıkken yaparsanız itiraz edebiliyorlar, o yüzden uykuda yapmak daha mantıklı. Gece emzirmeleri de iyi bir fikir olabilir. Ben bebeğim reddeyken gece yanında kamp yapıyordum sabaha kadar en ufak mızıltısında ağzına memeyi veriyordum.

Biberonla beslemede de dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bunlardan biri bebeğin “aranma refleksi”nin küntleşmiş olması nedeniyle bu refleksi uyarmak. Bunu da biberonu bebeğin ağzına tıkıştırıp acele acele yedirmek yerine bebeğin biberonun başlığını da aranmasını sağlayarak yapabilirsiniz. Bebek biraz kıl olacaktır ama biberonun hızına olan güvenini sarsmak lazım ki biberonun çok da matah olmadığını anlasın.

Bebeğin memeden emme hızını ESD/SNS ile arttırıp biberondan gelen hızı azalttığınız (ya da biberon alternatifleri’ne geçtiğiniz) zaman birkaç hafta içinde memeye dönme şansı yüksek. Önemli olan dirayet, ve bebeğin memeye “eeeh be” demesine (“nipple/breast aversion”) engel olmak.

ÖZET:

BİBERONLA BESLEME MODİFİYE EDİLECEK/ALTERNATİFLERE GEÇİLECEK

  1. Biberon ile yavaş besleme

    Biberonla besleme #BiberonlaYAVAŞbesleme videosundaki gibi yavaşlatılacak, hatta mümkünse #BiberonAlternatifleri ‘ne geçilecek.


    * Calma bir biberon alternatifi olmadığı gibi meme reddine de engel olmaz. Hiç bir biberon markası böyle bir iddiada bulunamaz. )

  2. Bebegin memeyi araması sağlanacak

    Bebeğin arama refleksinin tekrar güçlenmesi için biberon başlığını da tıpkı meme arar gibi araması sağlanacak, gerekirse biberon üst dudağına veya yanak kenarına dokundurulacak.

  3. Emzik bırakılacak

    Emzik veriliyorsa bırakılacak ki bebek emme içgüdüsünü doyurmak için memeyi istesin, ve bebeğin açlık sinyalleri kaçırılmasın.

  4. BEBEĞİN MEMEYLE İLİŞKİSİ DÜZELTİLECEK

    a) Bebekle ten tene temas yapılmalı ve/veya bebeğin annenin çıplaklığına alışması sağlanmalı.
    b) Mümkünse bebekle oyun oynarken, bebeği kucakta uyuturken annenin üstü çıplak olmalı ve bebeğe memeye tekrar alışma fırsatı verilmeli. Bebek annesinin kokusunu yakından almalı. Memeyi kendi ister hale gelmeli. Ara ara meme teklif edilmeli.
    c) Bebeği memeden soğutacak kadar ısrarcı olunmamalı. Baktınız sizin ya da bebeğin sinirleri bozulacak gibi, 1-2 gün ara verip sonra tekrar deneyin. Bu işi flört etmek gibi düşünün… hassas bir denge ile hareket etmek lazım. Mesela oyun ortasında bebeği kucakladınız da bebek memenize yaklaştı, memeyi bu dönemde doğal bir hareketmiş teklif edin, ama istemediğine dair en ufak bir gösterge varsa ısrar etmeyin.
    d) Sling/Kanguruda siz ve bebeğin üstü çıplak olarak gezebilirsiniz.
    e) Laid back/Arkaya yaslanarak emzirme ile bebeğin aranma ve emme içgüdüleri tetiklenebilir .
    f) EDS/SNS eşliğinde memeden gelen sütün akımı hızlandırılabilir
    g) Bebek biberon kullanımının ortasında mayışırsa biberonu ağzından çıkarıp (ki zaten biberonla yavaş besleme yönteminde biberonun akımının ara ara duruyor olması normal, bebeği yavaş yöntemle beslerseniz bebek de biberonun akımının daha kendisi doymadan kaybolmasına alışır, itiraz etmez) memenizi teklif etmek.
    h) BEBEK UYKUYA NE KADAR YAKINSA, MEMEYİ KABUL ETME ŞANSI DA O KADAR ARTAR.

Case study:

Benim bebeğim 2 ay hiç memeden emmedi, ilk 1 hafta sağarak (yorumlarda resmini paylaşacağım) BARDAKLA verdik, sonra da silikon uçla emdi, onda da ben anneliğimi hissedemedim. Sonra da tazyik ve de sert silikon bir uçtan emmeye alışkın olduğu için (bkz #NippleConfusion) silikon uçtan kurtulduktan sonra da 2,5-3 aylık gibi gündüzleri meme almamaya kafasını geri atmaya başladı. 6 aylık olana kadar da memeyi sürekli reddetti.

2,5 – 6 aylık arasındaki meme reddi döneminde gece bebeğimin yanında kamp kurup sabaha kadar her mızıldamasında her kıpırdanışında yan yatar pozisyonda memeyi ağzına verdim. O zaman uyku arasında itiraz edemedi. Gündüzleri de sadece blackoutlarla iyice karanlık yaptığım bir odada besledim. Bebek acıkırsa yatacak yer bulamayız diye dışarıda gezmeye korkuyorduk.

Sonra ek gıdaya geçişle birlikte memenin tadını aldı, şimdi 17 aylık bir meme bitim var.