Blog Yazıları

Anne Sütü Dondurma

Anne sütü dondururken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Süt saklamaya uygun bir kapta seçin

    BPA-free kap. Tercihen cam diyeceğim ama böyle bir şans her zaman olmuyor. Sütü dondurduğunuz kap plastikse süt saklamak için özel yapılmış olmalı.

  2. Çok miktarda sütü aynı anda dondurmayın, işlemi doğru yaptığınızdan emin olun

    Lipaz denen bi meret var (HERKESTE YOK, panik olmayın) süt dondurulduktan sonra sütün tadını fena halde bozabiliyor. Bu nedenle, sizde olup olmadığını bilmiyorsanız çok miktarda sütü bir anda dondurmak yerine küçük miktarlarda dondurup 7-15 gün sonra açıp bir koklayın. Böylece dondururken bir şeyler yanlış gittiyse bir litre sütten değil 100-200cc sütten olursunuz, ziyan daha az olur (2 litre sütü çöpe gitmiş biri olarak konuşuyorum)

    Lipaz yoksa da en azından bebek dondurulup çözülmüş sütü kabul ediyor mu etmiyor mu öğrenmiş olursunuz. Bazı bebekler nazlı oluyor ve kabul etmeyebiliyorlar.

  3. Saklama süresine dikkat

    CDC’nin 2018 kılavuzu yeni sağılmış süt dışarıda (25 derece veya daha soğukta) 4 saat, buzdolabında 4 güne kadar, buzdolabının ayrı kapaklı buzluğunda tercihen 6 aya kadar saklanabiliyor, 12 aya kadar da kabul edilebilir diyor.

    Sütünüz buna rağmen daha erken ya da daha geç bozulabilir. Anlamak için koklamanız, hatta tadına bakmanız lazım. Bozuk sütün kesif, garip, ekşi bir kokusu oluyor. (Lipaz kokusu daha çok sabun benzeri bir koku oluyor. Lipaz ve bozulmuş sütten hem sabun hem ekşi koku/tat geliyor — hatta halen bu travmayı atlatmaya çalışıyorum.)
    Edit: Prematüre ve enfeksiyon riski yüksek bebekler için bu süreler çok daha kısa.

  4. Test edin

    Bazı bebekler lipaz nedeniyle kokusu bozulmuş sütleri yine de içebiliyor. Çöpe atmadan önce bebeğinizin sütü reddedip reddetmediğini test edin, reddetmiyorsa kendinizi boşu boşuna bir sonraki maddede anlatacağım şeyi yapmaya zorlamayın. Lipaz sütün sadece tadını bozuyor ama bebekler için tehlikeli değil, ve sütün bozuk olduğu anlamına da gelmiyor.

  5. Isıtma işlemi

    Lipaz problemi varsa sütü dondurmadan ÖNCE cezvede kenarları hafifçe köpüklenecek kadar (yaklaşık 81 dereceye) getirin deniyor. Ben 65 derecede 1 dakika tutarak lipazı inaktive edebildim, sütü ne kadar çok ısıtırsanız protein içeriği o kadar denatüre olur, bu nedenle kendi minimum ısınızı test ederek bulmanızı öneririm. Tabi sonuçta ful kaynatmadığınız için illa ki antikorları vbsi bir kısmı sağlam kalıyor.

  6. Buzdolabınızda özel bir yer ayırın

    No frost buzdolaplarında buzlanma dolap duvarları eriyip eriyip çözünerek engellendiği için sütünüzün bu duruma maruz kalmaması açısından dolabın duvarlarına değmemesine dikkat edin.

  7. Dondurucudaki yemek kokusu

    Derin dondurucunuzdaki diğer yemeklerin kokusunun süte geçmemesi açısından dolabın bir köşesine karbonat koymak öneriliyor. Böylece kokular karbonatta toplanır ve süte geçmezmiş.
    Ayrıca derin dondurucu çekmeceniz içerisine sütleri ayrı bir kutu içinde koymanız iyi olabilir.

  8. 24 saat kuralı

    Sütü dondurmadan önce buzdolabında en fazla 24 saat tutmanız öneriliyor. 24 saati geçirince dondurmayın deniyor.

  9. Gece-Gündüz ayrımı

    Anne sütünün içeriği gece ve gündüz farklı olduğu, gece sütünün bebeği uyutacak maddeler içerdiği, hatta bu maddelerin bebeğin ileride büyüdüğünde de gece gündüz ayrımını düzgün yapabilmesi için önemli olduğuna dair yayınlar var. Bu nedenle de gündüz sağılan süt gündüz, gece sağılan süt gece verilmeli diye öneriliyor.

  10. Çözerken

    Sütü çözerken buzdolabında bekletebilir, veya benmari usulü çözebilirsiniz. Sütü çözdürdükten sonra oda sıcaklığında 1-2 saat, dolapta 24 saatten fazla saklamamanız öneriliyor. Çözülen süt tekrar dondurulmamalı.

  11. Saklama süreleri

    Anne sütünü saklarken süre ve ısılara dikkat edilmeli.

    Anne Sütü Saklama Yönergesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *