Blog Yazıları

Emzirirken başucumda neler olmalı?

Yeni bir anne olarak birden kendinizi gün içinde defalarca bebeğinizi emzirirken veya elinizde pompa ile süt sağarken bulabilirsiniz. Bu anları daha rahat ve keyifli hale getirmenin yöntemlerinden biri kendinize rahat bir emzirme köşesi kurmak!

Sizin için en rahat emzirme ortamını oluşturmak için bazı ipuçları aşağıda..

Emzirme koltuğu

Emzirirken veya sağınırken uzun süreler oturacağınız düşünülürse rahat bir emzirme koltuğu listenin başında yeralıyor. Bunun için özellikle “emzirme koltuğu” adı ile satılan ürünlerden almanız gerekmiyor ancak bebeğiniz ile beraber rahatça oturabileceğiniz, zaman zaman ona pozisyon verebileceğiniz ve hatta bu pozisyonlara destek amaçlı olarak yanınıza birkaç yastık da ekleyebileceğiniz kadar geniş ve konforlu olması yeterli olacaktır.

Bolca içme suyu

Bazı anneler için emzirmeye başlama fikri bile susamaya yetiyor, emzirme köşenizde mutlaka rahatça kullanabileceğiniz bir şişe veya matarada suyunuz bulunsun. Unutmayın ki, bebek emerken de süt üretilmeye devam ediyor.

Atıştırmalıklar

Emzirme seansları günde fazladan 500 kaloriye kadar tüketmenize neden olabilir. Ayrıca bir de can sıkıntısı var tabi. Ancak atıştırmalıklarınızın bebeğin dikkatini dağıtmayacak şekilde, tek elle açıp yiyebileceğiniz şekilde olmasına özen göstermekte fayda var. Üzerinde yemek yenmiş bir bebeğin üzerinden ekmek kırıntılarını temizlemek zor olabiliyor! (Ama tabi ben bazen o kadar acıkıyorum ki, bence daha sonraki emeğe de değiyor.)

Kağıt havlular ve/veya ıslak mendil

Rahatça erişebileceğiniz şekilde elinizin altında olmaları faydalı olacaktır. Islak mendillerin kimyasallar ve parfüm içerebilmesi nedeniyle meme ucunuzu ıslak mendille (ya da tercihen anne sütü dışında hiç bir şeyle) silmemeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Eğer kullanıyorsanız, rahat ve hava alan bir emzirme yastığı

İlla ki de “emzirme yastığı” adı altında olması gerekmemekle birlikte kendinize iyi, rahat bir pozisyon alabilmeniz ve kolunuzla bebeği tutmaktan yorulup bebeğin meme tutuşunu bozmamanız için bir emzirme yastığı, ya da benzeri destekler kullanmak faydalı olacaktır. Bunlar size ve bebeğinize uzun bir süre temas ediyor olacağı için, uygun olmayan kumaş ile kaplı yastıklar terleme yaparak emzirme konforunuzu azaltabilir. %100 pamuklu olmasını öneririz. Ayrıca yastıkların dolgusunun bebeğinize rahatlıkla pozisyon vermenize uygun olması gerektiğini de hatırlatalım.

Meme pedleri

Neredeyse hiç kullanmamama rağmen istasyonumda hep bulundurduğum bir ayrıntı: Bir memeden emzirirken veya sağarken diğerinden sızıntılar olabilir. Bu amaçla yanınızda tek kullanımlık pedlerden bulunması sızıntıların yaratacağı rahatsızlığı ve kıyafetlerinizin kirlenmesini önleyebilir.

Ben bunun yerine akanları bir bardakta toplayıp emzirme seansı bitince içirmeyi tercih etmiştim.

Alt değiştirme ekipmanları

Beslenmek bebeğinizin sindirim sistemini umduğunuzdan erken tetikleyebilir ve emzirme seansınızın arasına alt değiştirme durumu girebilir. Yakınınızda temiz bebek bezleri, mendiller, pişik kremi ve alt değiştirme örtüsü bulunması faydalı olabilir.

Emzirme günlüğü

Çok gerekli olmamakla birlikte, eğer emzirme ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, emzirme danışmanı veya polikliniğine ulaşana kadar bebeğinizi günde kaç kere ne kadar süre ile emzirdiğinizi not almak veya eğer varsa cep telefonunuzda kullandığınız bir uygulamaya kaydetmek isteyebilirsiniz.

Meme ucu bakımı

Aslında meme bebeğe doğru tutturulduğunda emzirmede acı, ağrı olması beklenmez, pompa ile sağımda da sağım doğru yapılırsa (yani doğru boyutta bir başlık, ve memeleri acıtmayacak bir çekim gücünde sağılırsa) meme uçlarının hasar görmemesi gerekir. Ancak doğru pozisyon ve/veya pompa başlığı bulunana kadar ağrı çekmemek için, bu tip durumlar için özel olarak üretilmiş kremler ve meme ucuna soğuk kompres için jel pedler var. “Emzirme istasyonu”na bunları da eklemek isteyebilirsiniz.

Diğer “olsa iyi olur” şeyler

Emzirirken bebeğiniz ile uzun zamanlar geçireceksiniz ancak genellikle o bu zamanların bir noktasında gözlerini kapayacak ve emmeye uyurken devam ederek sizi yalnız bırakacak. Bu anlarda yanınızda kitap, dergi, tablet, e-okuyucu gibi birşeyler okuyabileceğiniz materyaller veya tablet/telefon ve kulaklık gibi şeyler sizi sıkıntıdan patlamaktan kurtaracaktır. Eğer kullanıyorsanız gözlüklerinizi, ve elektronik cihazlar için şarj cihazlarını da unutmamak lazım.

Karanlık odalar veya gece yarısı emzirmeleri için ortamda yumuşak ve düşük ışık veren bir gece lambası oldukça işe yarayacaktır.

Mobil olun ya da birkaç ayrı köşe kurun

Son olarak konforunuzu arttıracak bunca şeye rağmen sürekli aynı yerde oturmak size zor gelebilir, yukarıdaki listedeki temel bileşenleri toplayıp evin içinde başka bir noktaya gidebilmenizi sağlayacak bir kutu veya sepet ile taşınabilir bir emzirme köşesi yaratabilirsiniz.

Ya da sizin bebeğiniz de benimki gibi ne-zaman-mızmızlanacağı-belli-olmayangillerden ise, bu istasyonlardan sabit olarak evin farklı odalarında bulundurmak da faydalı olabilir. Yok şunu aldım mı bunu aldım mı derdi kalmayınca çok daha rahat olunuyor.

Sizinde yukarıdaki listeye ekleyebileceğiniz tecrübeleriniz varsa lütfen bize yorumlar kısmından, “iletişim sayfamızdan” veya “sosyal medya” hesaplarımızdan yazabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *