Blog Yazıları

Emzirme Destek Sistemi (EDS/SNS) nedir?

Bu ara mama mı meme mi gibi saçma bi tartışma yaşanırken, sütü gerçekten yetmeyen, ya da gereksiz mama başladığı için sütü azalmış, ya da mastektomi ve/veya plastik cerrahili kadınların mamayı biberonla vermek nedeniyle emzirme, meme başı stimülasyonu ve oksitosin huzurunu kaybetmemeleri için biberon yerine kullanılabilecek #biberonalternatifleri ‘nden biri olan Emzirme Destek Sistemi (EDS/SNS) ya da kısa adıyla EDS ‘yi anlatayım dedim… Belki birilerinin bebeğinin işine yarar… evlatlık edinenler de bebeklerini bu yöntemle emzirebilirler (+lactation induction da yapılabilir tabi)
Bu yazı Lohusa Doktorlar‘a ithafen yazdığım bir yazıydı, oradan uyarladım.

EDS / SNS nedir?

“Burda sürekli bahsedip durduğumuz EDS de ne ola ki?” diye soran, ihtiyacı olan, bebeği mama ya da sağılmış süt almak zorunda olan ve #NippleConfusion yani biberon/emziğe bağlı akıl karışıklığı nedeniyle #MemeReddi yaşamak istemeyen arkadaşlar için şu meret de neymiş bir anlatayım dedim. Tabii ki bebem uyuyo ve uyanırsa bu mesaj kendi kendisini tamamlayamadan gönderilecek ve daha sonra tamamlanacaktır, şimdiden uyarayım.


Bu yöntem kendisi aslında emziremeyen ya da doğurmamış ama emzirmek isteyen (örneğin evlat edinmiş) annelerin emzirebilmek için kullandıkları bir yöntem. Süt üretimi uyarımı (lactation induction) gerektirmiyor, ve bebek, içinde süt olmayan memeden bile emzirilebiliyor. (biraz alıştırma yapılması gerekebilir tabi!)
İmdiiiiii…. #eds denen şey aslında ince bir boru yardımıyla bebeklere verilecek ek besinleri memeden vermek demek. İsterseniz bunun için Medela’nın supplemental nursing system’ı var ki bence pahalı (ama tek başınayken kullanmak için en ideali) ya da daha iyisi, bir nazogastrik sonda kullanmanız yeterli.

EDS / SNS
EDS / SNS


Olay şu: Medela kullanıyorsanız zaten kabı hazır, ordan direkt boru sistemine akıyor. Siz sadece memenize bantla sabitliyorsunuz.

5f sonda
5f sonda EDS

Medela kullanmıyorsanız şöyle yapacaksınız

1) 5F (bulması zor olursa 6F de kullanabilirsiniz) NG sondanın geniş olan ucu süte/mamaya konacak.
2) Bebe memeye takılacak (nasıl takılacağı için bkz: #emzirmepozisyonları
3) Bebe emzirilecek, ve meme kompresyon sonrası değiştirilip diğer memeye geçilecek (bkz: #BebeğeMaksimumSütİçirmeYolları) (zaten 2. memeyi vermiyor idiyseniz sütünüzün az olma sebebi budur. İnsanların 2 memesi olmasının bir sebebi var, o da bebeği beslemek, gereğini yapınız efenim 🙂 )
4) Bebe diğer memeyi de bitirmeye yaklaşıp pasif emmeye geçtiğinde sondanın ince ucu bebeğin dudağının kenarından ağzının içine ilerletilecek ve böylece bebek bu mamayı/sütü emmeye başlayacak

(Not: NGyi çok ilerletirseniz mideleri bulanabiliyor. Hedef boruyu sadece bebeğin emebileceği kadar içeri itmek, endoskopi yapmak yok. Ben ettim siz etmeyin)

EDS avantajları nelerdir?

1) Nipple confusion olmaz
2) Emzirmek ve emmek öğrenilen yeteneklerdir ilk günden de iyi gidebilir, düzgün öğrenilmesi ayları da bulabilir, biberon veya diğer yöntemler yerine bu şekilde bebeğin emmeyi memede öğrenmesi sağlanır. (Zaten “emmeyi öğreten biberon” diye bir şey yoktur, biberon tekniği ile memeden emme tekniği farklıdır, aynı olmaları emzirme fizyolojisine aykırıdır- çünkü sütü sadece bebek emmez, annenin miyoepitelyal hücreleri de oksitosinle indüklendiğinde sütü bebeğe iletir)
3) Biberondan gelen sabit hıza alışmış nipple confusion yaşayan bir bebekte emzirmeden önce emzirme destek sistemi (EDS/SNS) kullanarak bebeğin yemeğini memeden de sabit hızla almasını sağlayarak memeye dönüşü sağlayabilirsiniz. (ancak bu durumda uykuya yakın, yani itiraz etme riskinin az olduğu dönemde ve ten tene temas ve laid back pozisyonda yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır) #BackToBreast #MemeyeDönüş

Nipple confusion sorunumuz yok. #eds ‘yi vermeden önce bebeğimi neden emzirmeliyim?

Çünkü böylece memeler boşaltılmış olacağı için dolu kalmaları yüzünden süt miktarınız azalmaz. Ayrıca meme başı stimülasyonu eksik kalmayacağı için bu da süt miktarınızın korunmasına/artmasına yardımcı olur.
Eğer bebek eds’yi ağzına sonradan sokmanıza izin vermiyorsa meme başınıza bantla sabitleyip ucunu ilk andan almasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda sondayı bebek pasif emmeye geçene kadar klempleyerek önce sizin sütünüzü almasını sağlayabilir, bebek pasif emmeye geçtik sonra meme kompresyonunuzla sütün yağlı kısmını da bebeğe içirip klempi ondan sonra açabilirsiniz.

Emzirme Destek Sistemi (EDS/SNS) özetle budur.
Ne olur bi bunu, bi de kolostrumun elle sağılabilen (makineye gelmek için fazlasıyla yoğundur, ama makineye sağabilen arkadaşlar da olmuş, yine de öncelikle elle sağım gösterilmeli), ve bebeğe mama vermeye göre gayet iyi bir alternatif olduğunu bilmeyen kalmasın. Kolostrum ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.