Blog Yazıları

Emzirme Pozisyonlarının Temelleri

Bütün pozisyonlarda temel olan birkaç şey var. Bebeğin memeyi ağzıyla düzgün kavraması. Her ne kadar meme ucu gerekli gibi düşünülse de bebeğin areolayı kavraması gerektiği için meme ucu varlığı elzem değildir, ve meme ucu boyutu ne olursa olsun uygun pozisyonlamayla neredeyse her bebek emebilir (ancak tabii ki anatomik sorun/varyasyonlara bağlı özel durumlarda özel pozisyonlamalar gerekebilir, bu durumda konu hakkında uzmanlaşmış birisinin anne-bebek ikilisini gözlemleyerek yorum yapması daha doğru olacaktır)

1) Bebeğin başı boynu ve kalçası aynı doğru üzerinde olmalı ki bebek rahat etsin. Başka bir pozisyonun ne kadar rahatsız olabileceğini anlamak için kafanızı sola çevirerek o pozisyonda yemek yemeyi deneyin. Ki siz yemek yemeyi biliyorsunuz, bebek daha ilk defa yemek yiyecek!

2) Bebek düşmeyeceğine dair güvenebileceği kadar sağlam (ancak rahatsız olacağı kadar sıkı değil!) tutulmalı

3) Bebeğin karnı annenin karnına tam olarak dönük olmalı “karın karına” (“tummy-to-tummy”) olunmalı

4) Meme bebeğe değil BEBEK MEMEYE getirilmeli. Yani, memeyi bebeğin ağzına tıkmayın, bebek meme ucunuzu aramalı (areola etrafında bebek için özel koku üreten bezler var, bu bezler sayesinde bebek meme ucunu bulabilir) ve ağzını kocaman açtığında da bebek memeye İTİLMEDEN yönlendirilmeli.
Yani, bebek ağzını en kocaman açtığında memeye tercihen sırtından (ama kesinlikle boynundan değil!) tutularak yönlendirilmeli. Bebeği boynundan iterseniz refleks olarak kafasını geriye atacaktır.

5) Bebek areolanın da bir kısmını ağzına almış olmalı, ve tercihen meme ucu yumuşak damağa değiyor olmalı. (Yoksa çok acır!).

6) Bebeğin alt ve üst dudakları dışa dönük olmalı. Değilse ya tutuşta bir problem vardır, ya da dil/dudak bağı olabilir.

7) Emzirme sonrasında meme ucunda şekil değişikliği oluyorsa bebeğin memeyi ağzında tutuşunda (“latch”) sorun vardır.

8) Bebeğin memesi çenede, burnu ise açıkta olmalıdır.

Meme tutuşu ağrı yapıyorsa süt inme refleksiniz çalışmayabilir ve bu nedenle “sütüm yok” diye düşünebilirsiniz. Kötü bir meme tutuşunu küçük parmağınızı hafifçe bebeğin ağzının kenarından iterek bebeğin vakumunu kestikten sonra tekrar düzeltmeyi deneyebilirsiniz.