Blog Yazıları

Bebeğimi tek memeden mi, iki memeden de mi emzirmeliyim?

Nasıl ki kadınların farklı farklı sütyen bedenleri var, memelerin süt depolama kapasitesi de anneden anneye değişir. Bu nedenle her emzirme ilişkisi kendi içinde değerlendirilmelidir.

“Tek meme ver” ya da “iki meme ver” DEĞİL, “bebeğin sinyallerini takip et” diyebiliriz.

Bebek kilo alsın, son süt alsın vb diye depo kapasitesi (dikkat: ÜRETİM DEĞİL, DEPO KAPASİTESİ!) küçük olan bir kadına “tek meme emzir” denirse bebek aç gezer, kilo almaz.

Önerilen (özellikle süt azaltmak için uğraşılmıyorsa), bir meme bitince bebeklere mutlaka ikinci memeyi de teklif etmek, ancak bebek almazsa ısrar etmemektir.


Emzirmede patron bebektir. (en azından ilk 6-12 ayda)

Bazı kadınlar tek meme emzirir, bebek doyar.

Bazı kadınlar iki meme emzirir, bebek öyle doyar.

Bazı kadınlar birkaç defa meme değiştirir, bebek anca doyar…

Bazı kadınlar sabah tek meme emzirir, bebek doyar, akşam iki meme emzirmesi gerekir, bebek öyle doyar.

Bazı kadınlar mens döneminde 4-5 defa meme değiştirmek zorunda kalır, sair günlerde tek meme bile yeter…

Memeyi bitirmek ne demektir?
Memelerin dolu olduğu anlaşılabiliyorsa (ki “meme terbiyesi” olmuşsa anlaşılamayabilir): Emzirme başında dolu olan meme emzirmenin sonunda ele boş gelir. Anne mutlaka meme kompresyonu ile memesinin tam olarak boşalmasını ve yağ mobilizasyonunu sağlamalıdır. Ele daha dolu gelen kısımlar varsa oralara hafifçe – meme dokusuna hasar vermeden – masaj yaparak oradaki sütün de bebeğe iletilmesine olanak sağlamalıdır.

Memelerin dolu olup olmadığı pek de anlaşılamıyorsa: Bebeğin yutkunması da bir başka sinyaldir. Süt akımı yavaşlarken bebeğin yutkunma hareketleri arasındaki süreler uzar, ve bebek pasif emmeye geçer. Bu durumda anne, meme dokularına zarar vermeyecek şekilde memeyi hafifçe sıkıp bırakarak sütün yağının da akmasını kolaylaştırarak “sütün dibinde kalan yağlı kısmı” da bebeğe içirebilir. Masaj sonrası bebek tekrar uzun süreli bir aktif emmeye geçer sık yutkunmaya başlarsa, pasif emmeye geçince tekrar kompresyon yapılmalıdır.



İlk meme bu şekilde boşaltıldıktan sonra diğer meme teklif edilmelidir. (Zaten bir süre sonra anne bebeğin ne zaman kaç meme emeceğini, doyma sinyallerini vb’yi öğrenir, ve bir süre sonra emzirme bir rutine girer, o zaman anne de ne zaman ikinci memeyi teklif edeceğini bilir)

Bebek kilo almıyorsa, hastalık gibi sebepler dışlandıysa, bebeğin kakası yeşil değilse, ve tazyik/aşırı süt sorununa bağlı başka bulgular yoksa, annenin tek meme mi iki meme mi emzirdiği sorgulanmalı; tek meme emziriyorsa iki meme emzirmesi, ve meme değiştirmeden önce meme masajı/kompresyonu yapması teşvik edilmelidir.