Süt sağmak ile ilgili bilgiler
Arkadaşlar, sağımla ilgili günlerdir yazdıklarınızı okuyorum. Malum şu an beyin yorgunluğu nedeniyle raporluyum, o yüzden her soruya cevap vermeye enerjim olmuyor ama dayanamadım süt sağmak ile ilgili birşeyler yazayım dedim.
En önemli soru: Sağınmam gerekiyor mu??
Cevap: Hayır, bebeğiniz sizden ayrı kalmıyorsa, herhangi bir nedenden ötürü emzirme seanslarınızı atlamıyorsanız sağınmanıza gerek yok.
Gereksizce sağınmak sütü arttıracağı için tazyik ve buna bağlı meme reddi, kanal tıkanıklığı ve mastit problemlerine neden olabilir. Bu nedenle de sadece gerekliyse sağınmak önemlidir.
Kimlerin sağınması gerekir?
1) Bebekten ayrı kalacaksanız ve emzirme seansı atlayacaksanız
2) Gerçek süt azlığı problemi yaşıyorsanız (LLL’nin şu linkinde süt yetmezliğine dair ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz – Bebeğin uyumaması, memelerinizin yumuşak olması, pompaya gelen sütün az olması, memelerinizden süt akmaması, emdikten sonra biberonla mama verdiğinizde bebeğinizin içmeye devam etmesi süt azlığı göstergeleri DEĞİLDİR! Bebekler emmeye programlıdır ve ağızlarına biberon verirseniz içerler, bu açlık göstermez. Mama midelerine oturduğu için uyumalarına neden olur, ki anne sütüne göre ani bebek ölümü riskini arttırmasının en önemli nedeni de budur. Bebeklerin çok derin uyuması normal değildir!)
3) Bebek memeyi tutmuyorsa süt üretimini oluşturmak ve arttırmak için
Şimdi spot bilgilere geçeyim:
1) Çıkan süt miktarının anlamı
Sağmakla çıkan süt sadece sağmakla çıkan sütü gösterir başka da birşey göstermez (bebek SADECE sağınılarak beslenmiyorsa). Bebekler sıklıkla pompadan daha etkindir, ve siz çok az bile sağıyor olsanız bebek çok fazla emiyor olabilir. Bi de tam zamanlı emziriyorsanız zaten memede kalan “ihtiyaç fazlası”dır, az çıktı diye endişe etmenize gerek yok.
2) Kaç cc çıkmalı?
Tam zamanlı olarak bebeğini memeden emziren bir annenin emzirme arasındaki sağınmalarında 2 memeden toplam 15-60cc arası çıkması normaldir, fazlası üretim fazlasıdır, veya tazyik sorununa işaret edebilir.
Eğer bir emzirme seansı, mesela işte olduğunuz için atlanmışsa, çıkan miktar sizin pompaya verdiğiniz yanıta göre çok değişken olacağı için (bkz: Bebeğimi emziriyorum, sağınca sadece 30mL süt geliyor, sütüm yetersiz mi?) çıkan miktar sizi endişe ettirmesin derim.
Annesini HİÇ EMMEYEN bir bebeğin günlük süt ihtiyacı, bebekten bebeğe değişmekle birlikte, yaklaşık 600 – 900cc arasındadır.
3) Hangi güçte sağınmalıyım?
Sağınırken makineyi ACI, AĞRI YAPMAYAN en yüksek güçte çalıştırmak gerekir, acı, ağrı oluyorsa bilin ki yanlış sağınıyorsunuz. Süt sağmakla ağda yapmayı karıştırmayalım, süt sağarken ağrı olması normal değil!
4) Pompa başlıklarının boyutları çeşit çeşit. Pompa başlığınızın meme ucunuza uygun boyutta olduğuna emin olmanız gerek, yoksa verim düşer.
5) Pompa başlığının size uygun olmaması durumunda kanal tıkanıklıkları ve mastit problemi yaşayabilirsiniz. (Pompa ihtiyacı yokken sağınmak da sütü gereğinden fazla arttıracağı için aynı probleme neden olabilir!)
6) Başlığın size uygun olup olmadığını şöyle anlayabilirsiniz:
a) Meme ucu başlığın içinde serbestçe hareket edebiliyor olmalı.
b) Areola başlığın tüneline girmiyor veya çok az giriyor olmalı
c) Sağım sonrasında memede elinize içi dolu yerler gelmiyor olmalı
d) Meme ucunuzda ağrı olmamalı.
e) Meme ucunun dibinde beyazlık ya da kızarıklık gelişmemeli.
Not: Sağ ve sol memeye uygun pompa başlık boyutları birbirinden farklı olabilir.
7) Sağım verimini nasıl arttırabilirim?
a) Sağınmadan önce meme masajı yapmak verimi arttırabilir
b) Bebeği emzirmeden önceki rutinlerinizi sağım sırasında da yaparsanız daha çok süt çıkabilir.
c) Sağım sırasında biberona kaç cc çıktığını görmemek sağım verimini arttırabilir. Biberonun üzerine bir torba/çorap birşey geçirebilirsiniz.
d) Sağınırken bebeğinizin kokusunu almak, resmini görmek faydalı olabilir.
8) Süt Miktarı
LÜTFEN VE LÜTFEN sağımda çıkan süt miktarlarını başkalarınınkiyle karşılaştırmayın, benden 200 çıktı senden 50 çıktı yapmayın, bunlar anlamsız şeyler, üstüne üstlük insanları girmemeleri gereken komplekslere sokabilir. Zaten 200cc’nin baya bi miktar olduğunu hepiniz biliyor olmalısınız. Medela’nın biberonları max 150-200cc zaten.
9) Sağım verimi çok değişkendir
Herkesin pompa yanıtı farklıdır, bebeğin o emzirmede ne kadar süt boşalttığı, günün hangi saati olduğu, sizin ne kadar stresli olduğunuz, adet dönemi, ayın hangi gününde olduğunuz, meme depo kapasitesi vb vb binbir çeşit şeyden etkilenir… eğer rutinde hep sağarak beslemiyorsanız lütfen sağımla çıkan miktarı kafanıza takmayın. Zaten kafanıza takarsanız daha az çıkar. Kafama takmayacağım diye stres olmayın… gerekirse film izleyin, başka şeyler düşünün. Ben tam 20 dakika sürüyor diye Big Bang Theory izliyordum mesela.
10) Stres
Vücudumuz için bebeği mağaradan kapıp kaplanlardan kurtarmak zorunda olduğumuz anlamına geliyor, bu sırada da süt inmesiymiş, refleksmiş, bebeği besleyeyimmiş emzireyimmiş falan olmuyor, önce kendinizi kurtarmanız gerekiyor. Sonuçta da stresli olduğunuzda ne pompaya ne bebeğe süt inmiyor. Önce kafanızı rahatlatmanız gerek. Önerim mindfulness veya tıbbi yoga mantraları gibi kafa rahatlatıcı, “aktif dinlenme” yöntemleri. Dua ederken dinleniyorsanız dua da edebilirsiniz.
11) Hangi makineyi seçelim?
Bu soruya her zaman cevabım aynı: Bebek doğduktan sonra durumunuz uygunsa bebek emiyorsa problem yoksa, ilk 1 yıl işe başlamayı düşünmüyorsanız, ve ara sıra süt sağmak için alacaksanız size en uygun pompayı kendiniz seçersiniz. Tek dikkat edilmesi gerkeen nokta şu: Bebek iki tarafı da emiyorsa sizin de iki tarafı da sağmanız lazım, iki memeyi de emen bebek emerken diğer memeyi sağarsanız bebeğin sütünü makineye içirmiş olursunuz.
Ama emzirmede sorun olup olmayacağını önceden öngörmek zor olduğu için bebek doğmadan önce danışılıyorsa tek taraflı pompa önermiyorum, ELEKTRİKLİ, ÇİFT TARAFLI POMPA en mantıklı çözüm.
12) Sürekli sağmanız gereken bir durum olursa
Önce HASTANE TİPİ ÇİFT TARAFLI POMPAYLA sağındıktan sonra, yağ partikülleri elle daha iyi sağılacağı için son sütü elle indirmek en verimlisi ve en kalorili sütü böyle elde edersiniz.
13) El pompası
Bu nedenle karpal tünel sendromu olayazdığım için asla süt sağmak için el pompası önermiyorum, elle sağının derim.
14) Kolostrum makineye gelmez
İlk günler pompa sadece olgun sütün gelmesini indüklemek için yapılır, ama bebeği beslemek için gereken kolostrumu elle sağabilirsiniz. Kolostrum sağmak ile ilgili detaylı bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz.
15) Ne zaman sağınalım?
Cevap neden sağındığımıza ve bebeğin ortalama ne kadar sürede bir emdiğine bağlı değişir.
a) Buzlukta bulunsun lazım olur: 2 saatte bir emen bir bebek için son emzirmeden 30-45 dk sonra sağınmak mantıklı. Bebek daha sık emiyorsa son emzirmeden hemen sonra “dibinde kalanları” sağmak daha mantıklı.
b) Bebeğim yenidoğan yoğun bakımda: Bu durum stresinize stres katacağı için öncelikli hedef sütünüzü güzelce getirmek, sütüm azmış çokmuş çıkmış çıkmamışı sonra düşünürsünüz. İlk günler 2 saatte bir elle sağım. Zaten bebeğin midesi minnacık olduğu için çok çılgın miktarlar gerekmiyor. 2. 3. günden sonra makineyle pompa yaparak 8-12 defa sağınmanız lazım. Ancak bunu yapmak insani şartlar altında mümkün olmayabilir, yapabildiğiniz kadar yapmanız yeterli. Bu durumda mutlaka hastane tipi pompayla çift taraflı sağım öneriyorum. Bebişinize sağlıkla kavuşmanız dileğiyle. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
c) “Süt arttırmak için sağınacağım” veya “İşe başlayacağım buzlukta depom olsun istiyorum”: “Sütünüz gerçekten az mı” sorusunun cevabına “bebek kilo almıyor ve idrarını yapmıyor” demediyseniz süt arttırmak için sağınmanıza gerek yok!! Tazyik sorununa neden olabilirsiniz.
Ancak bu iki durum için de bebek emdikten hemen sonra sağınmak en doğrusu olur, böylece bir sonraki sağıma kadar sütünüz tekrar birikir, bebeğin sütünü pompaya içirmemiş olursunuz.
16) Kaç kere sağınmalıyım?
Bebekten ayrı kalınacaksa: Bebeğiniz günde ortalama kaç defa emiyorsa, ve sizin evde olmadığınız sürede kaç defa emeceğini hesap ediyorsanız siz de o kadar defa sağınmalısınız.
Bebek memeyi hiç tutmuyorsa: Yenidoğan bebek için sağınılıyorsa günde 8-12 defa. 6 aydan sonra yavaş yavaş azaltılabilir.
17) Ne kadar süre sağınmalıyım?
Süt sağmak söz konusu olduğunda bir süre gelip sonra durup sonra tekrar süt gelmesi anormal değildir, bebekler emerken de sütünüz bu şekilde inmektedir. 15 dakika veya son damlalar geldikten sonra 5 dakika daha süt sağmak (hangisi daha uzun sürüyorsa) önerilmektedir.
Süt dondurulması ve saklanmasına dair ayrıca yazım var, sütünüz boşa gitmesin istiyorsanız oradaki tüyolara şu linkten ulaşabilirsiniz.
Kolay gelsin.