Silikon meme ucu / Nipple shield nedir? Nasıl kullanılır?
Silikon meme ucu çok güzel bir şeydir, çok da boktan bir şeydir diyerek Kemal Sunalvari bir giriş yapayım öncelikle.
Neden kullanılır?
1) Bebe memeye bir nedenden ötürü bağlanmıyorsa tutuşu (“latch”) kolaylaştırmak için
2) Nipple confusion denen biberon/emziğe bağlı meme reddi durumlarında meme almayı kolaylaştırmak için
3) Meme ucu yoksa meme ucu varmışcasına bebeğe memeyi tutturmak için. (ki aslında meme ucunun ters/küçük olması tek başına meme tutuşunu bozan bir durum değildir, çünkü zaten bebek meme ucunu değil areolayı tutmalıdır.)
4) Ve bazen de meme ucunda yara varsa kullanılması öneriliyor (ancak emzirme danışmanları tarafından önerilmiyor, sadece bu meretlerin kutusunda öyle yazıyor)
Nasıl kullanılır?
1) Gerekli hijyen koşulları: Her emzirmeden sonra sabunlu suyla yıkanması, günde bir defa kaynatılması önemli
2) Silikon meme uçları çeşitli boyutlarda olabilir, en önemlisi bebek emerken annenin meme ucu silikon ucu tamamen doldurmamalı, illa ki bir miktar boşluk bırakmalıdır. Bu nedenle eğer bir boyut uygun değilse daha büyüğü veya daha küçüğü denenmelidir.
3) Silikon ucun markasına göre değişmekle birlikte, çoğu silikon uçta artık var olan bir kısım var, emzirme pozisyonuna göre bebeğin burnuna denk gelmesi gereken bir boşluk. Bu kısmı önemli, çünkü bebeğin annenin areola etrafındaki bezlerinden alacağı koku emmesini kuvvetlendirir.
4) Silikon uç takılırken önce alt kısmı hafifçe ıslatılmalı, sonra da memenin içine gireceği “uç” kısmının üzerine bastırılarak bu kısım “ters yüz” edilmelidir. Böylece silikon aparat meme ucuna yerleştirilirken bu ters yüz edilen kısım da düzeltilirken meme ucu da silikon ucun içine “vakumlanmış” olur.
Sonrasında bebeğin tıpkı meme ucu arar gibi silikon ucu da aramasına izin verilmeli (ki biberon verirken de bunu yapın ki bebişlerin memeyi arayıp bulma refleksleri küntleşmesin)
Bebek burayı bulduktan sonrasında bebeğin silikon ucu doğru kavrıyor olmasına dikkat edilmeli. Bebek ucu ve dolayısıyla meme ucunu sıkıştırmıyor olmalı mesela. Detaylar için şu linke bakabilirsiniz resimleri de var. https://www.medelabreastfeedingus.com/…/how-to-use-nipple-s…
Silikon ucun dezavantajı nedir? Neden herkes bunu kullanmıyor madem daha az yara yapıyor vb?
Cevap: Silikon uç kullanımı hem meme başı stimülasyonunu, hem de bebeğe süt transferini azaltabilir, bunun sonucunda da annenin sütü azalabilir, ve bebeğin tartı alımı yavaşlayabilir. Bu nedenle silikon uçla emzirdikten sonra memelerin sağılması ve bu sütün de tercihen EDS ile verilmesi önerilir.
Arada yabancı bir cisim olduğu için mantar riski de yüksektir.
Bu silikon uç belasından nasıl kurtulacağız?
Cevap çok kolay da olabilir (malum, biberon alıp yine de memeden kopmayan bebekler de var) çok zor da olabilir. Bebeğin memeyi tutmasına engel teşkil eden anatomik problemler varsa bıraktırmak çok zor olabilir mesela.
1) Sık sık ten tene temas ve emzirme kampı
2) Laid back pozisyonlama ile bebeğin ağzını kocaman açmasını sağlamak
3) Silikon ucu bebeğin ağzına tıkmak yerine bebeğin aranmasını sağlama
4) Sling/kanguru ile yakın temas
5) Bebek emerken arada kandırıkçılık yapıp emmenin ortasında silikon ucu çıkarıp memeyi vermek
6) Memeyi bebeğe uyku arasında çok itiraz etmeyeceği zamanlarda teklif etmek ya da silikon uçla emiyorsa özellikle uyku arasında ucu çıkarıp memeyi öyle teklif etmek. (Silikon ucu özellikle bebek bir süre emip de vakumuyla meme ucunu ortaya çıkardıktan sonra çıkarmak lazım ki kavraması kolay olsun)
7) Vazgeçmemek.
Bebekler damaklarına değen sert bir cisimden hiç aranmak zorunda kalmadan süt emmeye alışınca geri dönüşü zor olabildiği için zorunlu haller dışında silikon uç kullanımı önerilmiyor.
Bi de bazı gruplarda silikon ucun ucunu kesin gibi saçma bi tavsiye var, IBCLC’ler kesinlikle bunu önermiyor, çünkü silikon ucun kesilmiş kısmı bebeğin ağzında yara yapabiliyormuş
Özetle nelere dikkat edelim?
1) Silikon uç kullanmak zorunda kalırsak bunu geçici bir çözüm olarak görelim
2) Sağınalım
3) Bebeğin memenin kokusunu alabilmesi için silikon ucun burun için ayrılmış boşluğunu bebeğin burnuna hizalayalım.
4) Bebeği uykuda da olsa gerçek memeyle kandırmaya çalışalım (ama memeyi almaya zorlamak “nipple aversion” denen bir memeden nefret hali doğurabilir, “emzirmede zorlama yoktur”.)
5) Sabırlı olalım
6) Silikon uç boyutlarının meme ucuna uygunluğuna dikkat edelim çok büyük veya çok küçük olmamalı (aynısı pompa başlıkları içinde geçerli!)
7) Silikon uçla emmek zorunda kalan bebeklerin dil bağı mutlaka bakılmalı diye okumuştum, kontrol edelim, bakalım, anlayan birisini bulursak baktıralım.
8) Hijyen kurallarına dikkat edelim.
Özetle silikon meme ucu kullanımı budur.