Blog Yazıları

Bebeğe ve anneye ait çeşitli sağlık durumlarında emzirme pozisyonları

Çeşitli sağlık durumları veya rahatsızlıklarda bebeğinizi yeterince emzirmek zor hatta imkansız gelebilir. Bebeğe ve anneye ait çeşitli sağlık durumlarında emzirme pozisyonları yazımızın bu konuda sizlere yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Normal doğum sonrası ilk emzirme:

LAID BACK POZISYON
Anne sırt üstü olacak, ve sırtı yastıklarla veya hastane yatağıyla desteklenmiş olacak, annenin belden üstü çıplak, bebek de bezi haricinde çıplak olacak. Doğum sonrasında bebek annenin karnına konduğunda içgüdüleri ile annenin memesini bulup emebilir.

Laid back pozisyon

Bu pozisyonun adı laid back pozisyondur, ve bebeğin doğal içgüdülerini en iyi desteklediği, ağzını en kocaman açtığı, anne memesini en doğru şekilde kavradığı pozisyondur. Emzirmede sorun yaşayan annelere önerilen emzirme kampında da bu nedenle öncelikli olarak Laid back pozisyon önerilir.

Sezaryen doğum sonrası ilk emzirme:

Aslında laid back tercih edilse de c/s kesisi nedeniyle laid back mümkün olamayacağı için “futbol topu” pozisyonu (football hold) önerilir.

Futbol topu pozisyonu

Bebeğin memeyi kavrama problemi varsa

Bebeğin memeyi kavrama problemi varsa bebeğin baş pozisyonunun kontrol edilebildiği pozisyonlar önerilir
Ters beşik pozisyonu (cross cradle), futbol topu pozisyonu, yan yatarak (side-lying) emzirme pozisyonu

Ters beşik pozisyonu( cross cradle)
Yan yatarak (side-lying) emzirme pozisyonu

Annede karpal tünel sendromu varsa:

Normal beşik pozisyonu (klasik pozisyon) önerilir.

Bebekte reflü, burun tıkanıklığı problemi varsa:

Koala pozisyonu önerilir.

Koala pozisyonu

Annede mastit varsa:

Bebeğin çenesini kızarıklık olan alana denk getirerek emzirmek. Dangle feeding denenebilir.

Dangle pozisyonu

Bebekte dil bağı varsa:

Concorde hold pozisyonu önerilir.

Bebekte dudak bağı varsa:

Flipple metodu ile dudakların düzeltilerek emzirilmesi önerilir.

Tazyik problemi varsa:

Laid back pozisyon ve varyasyonları, yan yatarak emzirmek, memenin altta bebeğin üstte olduğu pozisyonlama (yerçekiminin etkisinden faydalanmak ve bebekte aerofaji olmasını engellemek için)

Annenin meme uçlarında ağrı, acı, yara varsa:

Farklı farklı emzirme pozisyonları kullanılarak emzirme sırasında basının sürekli aynı yere olmasının engellenmesi. Emzirme pozisyonunun düzeltilmesi. Bebeğin ağız için anatomisinin değerlendirilmesi. Tazyik problemi varsa düzeltilmesi.

ANNE EMZİRME SIRASINDA AĞRI HİSSEDİYORSA EMZİRME POZİSYONU YANLIŞTIR!! EMZİRİRKEN AĞRI VE ACI HİSSEDİLMESİ, YENİDOĞAN DÖNEMİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE, DOĞAL VEYA NORMAL DEĞİLDİR, ANNEYE DOĞRU EMZİRME TEKNİĞİ GÖSTERİLMELİDİR.

Pipetle birşeyler içerken pipeti ısırarak içmeyi denerseniz, akımın ne kadar azaldığını anlarsınız. Annenin meme ucunda acı oluyorsa bebek pipeti ısırıyordur. Anne memesinde 1 saat bile kalsa çok yavaş içeceği için (ki ağrı olunca annenin süt inme refleksi de bozulur) annenin memesinde süt olmasına rağmen bebek kendisi için yeterli miktarda süt alamayabilir. Bu nedenle dehidrate olabilir, büyüme gelişmesi geri kalabilir. (Tazyik problemi varsa bebek yüksek akım hızıyla başa çıkabilmek için memeyi bilerek kötü kavrar, bu da meme ucunda ağrı sızı yara olmasına sebep olabilir)

Normalde bebeklerin anne memesinde 1 saat kalması anormal değildir, süt yetmezliği göstergesi değildir. Ama annenin memesinde ağrı acı yara oluşturmuyorsa, bebek kilosunu alıyorsa, ve günde 5-6 defa idrar yapıyorsa.

Hekimlerin “sütün yetmiyor” demeden önce mutlaka emzirmeyi düzeltmesi lazım. Gerçek süt yetmezliği çok nadir bir durumdur, sıklıkla “süt yetmezliği” sanılan şey emzirme pozisyon hatasıdır, emzirme pozisyonu ve/veya süt transferine engel olabilecek anatomik problemler düzeltilmelidir.

Bu, bebek aç kalsın demek değildir, mesela, bebek dil bağı operasyonu olana kadar anne, sütünü sağarak #EmzirmeDestekSistemi ile verebilir, böylece bebek biberona mahkum edilmeden doyurulmuş olur, annenin sütü de azalmaz.

(Süt üretimi mekanik olarak kontrol edilir, süt memeden ne kadar sık ve etkin boşaltılırsa, üretimi de o kadar artar. Memenin çeşitli kısımları etkin emzirilememesi nedeniyle dolu kalırsa o kısımların süt üretimi azalır. Bu nedenle farklı farklı emzirme pozisyonlarının kullanılması çok önemlidir)

Bu konuda sorularınız varsa bize “yorum” bölümü, “iletişim” sayfamız veya sosyal medya hesaplarımızdan erişebilirsiniz.