Blog Yazıları

Kolostrum

Kolostrum nedir?


“Ağız sütü” de denen kolostrum, bebek doğduktan hemen sonra anneden emdiği ilk süttür. Bu sütün özelliği bebeği daha sonraki hayata hazırlayan temel yapıtaşlarını içermesidir, besin içeriği olsun, antikor içeriği olsun, daha sonra “gelecek” olan sütten çok daha fazladır.


Hani “annenin sütü gelmemişse”, “makineyle sağınca süt çıkmıyorsa” falan, mama vermek gerekiyor diyenler oluyor ya… Aslında bebeğe mama yerine kolostrum vermenin bir yolu var:

KOLOSTRUM SAĞMAK. Peki bunu nasıl yapabiliriz??

  • KOLOSTRUM çok yoğun olduğu için pompaya gelmesi çok zordur, ELLE SAĞILMALIDIR.
  • Kısacası, İLK 1-2 GÜN boyunca bebek emmez, memeyi tutamaz ya da beslenme sorunu yaşarsa SAĞIMLAR POMPA İLE DEĞİL ELLE YAPILMALIDIR. Mama vermeden önce bu yöntemin de aklımızda olması bebeğin mikroflorasını gereksiz yere bozmamıza engel olacaktır (tabi elle sağım özel bir teknik gerektirdiği için, ekibimizde bunu yapmayı bilen ve yeni annelere de sabırla öğretecek eğitimli ebeler/hemşireler olması elzemdir)

    (Bu arada, pompaya oksitosin yanıtı iyi olmayan — yani memede süt olmasına rağmen pompayla süt sağamayan — bazı anneler sadece elle sağmaktan çok fayda gördükleri gibi, elle sağılan sütün yağ içeriğinin daha fazla olması nedeniyle, makineyle sağım öncesi ve sonrası da elle sağım ile yağ mobilizasyonu önerilmektedir.)
  • Diğer bir önemli nokta da, erken gelmesi beklenen, doğduktan sonra emme, beslenme, hipoglisemi sorunu olacağı düşünülen bebeklerde kolostrum, antenatal (doğum öncesi) dönemde de elle sağılarak saklanabilir. Böylece bebeğe mama yerine kolostrum verilebilir. (Tabi bunu kadın doğum uzmanı ile konuşarak yapmakta fayda var)
Kolostrum

Kolostrum nasıl sağılır?


Başparmak areolanın üst sınırına (saat 12 hizası), işaret parmağı areolanın alt sınırına (saat 6 hizası) konur, ve parmaklar göğüs duvarına doğru bastırılır, daha sonra parmaklar meme ucuna doğru kaydırılırken birbirlerine doğru yaklaştırılır. Daha sonra aynı işlem saat 3 ve 9 hizalarında (ve anne tecrübe kazandıkça bulacağı yeni pozisyonlarda) da tekrarlanmalıdır. Bu işlem bir memede 5 dakika yapıldıktan sonra diğer memeye geçilmeli, ve toplamda 3 tur tekrarlanmalıdır (sağ meme 5, sol meme 5, sağ meme 5, sol meme 5, sağ meme 5, sol meme 5dk gibi)

Bu işleme başlamadan önce memelere masaj yapılması, çıkacak süt miktarını arttıracaktır.

Benim internet üzerinde en çok faydalandığım kaynak ekteki olmuştu.

https://lllrochester.weebly.com/uploads/7/9/5/4/795404/marmet_technique_tearoff.pdf?fbclid=IwAR1CXuv9HyvFrw3YokuOQrpo3LQ2yFOxm-tkBVJLEM6DpC1JIkKmxmVummE

(Resimleri ve tercümelerini uygun vakitte ekleyeceğim.)

Umarım bu gönderilerle bebişlerimizin kolostrum alabilmelerine bir faydam olur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *