Emzirme ile ilgili sık yapılan hatalar serisi 2
“Emzirme ile ilgili sık yapılan hatalar” isimli bir seriye başlıyoruz. Sizlerinde aklına takılan konular varsa lütfen bize yorumlar veya sosyal medya hesabımızdan iletin.
“Bebek her ağladığında emzirilir”
Ağlama gerçekte bebek için açlığın GEÇ belirtilerindendir. Acıkan bebekler öncelikli olarak meme aranır, ağzını açar, daha sonra hareketlenir, gerilir, en son olarak ağlarlar.
Önerilen, bebeğin erken açlık sinyalleriyle (early cues) birlikte emzirilmesidir.
Bebek ağlayınca anne panik haline ne yapacağını bilemeyebilir, ve bebeğin meme kavraması (latch) de daha kötü olur. Halbuki ilk açlık sinyallerini görünce yastıklarını hazırlayan, sıcak uygulama veya süt inmesi için gerekli ritüellerini yapan anne de daha rahat emzirir. Kısacası, bu lafın doğrusu BEBEK, ERKEN AÇLIK SİNYALLERİYLE BİRLİKTE EMZİRİLMELİDİR olmalıdır.
Not: Bu resmi koydum ama bi düzeltme yapayım: 3. aydan sonra elleri sürekli ağıza götürmek oral dönem belirtisi olarak da karşımıza çıkabiliyor, hatta bebek elini ağzına götürdü diye emzirilmeye kalkınca itiraz edebiliyor. Bu dönemden sonra elini ağzına götürmeyi açlık belirtisi olarak alıp almamak bebekten bebeğe değişmeli.
Emzirme ile ilgili sık yapılan hatalar serisinin ilk yazısına buradan erişebilirsiniz.