Blog Yazıları

Rezene ve anasonun neden yasak olduğu hakkında…

Rezene ve anasonun neden yasak olduğu hakkında zaman zaman “ama rezeneyi doktor — süt için, bebek için, kolik için vb — önerdi, neden yasak diyorsunuz” diye soruyorlar… Bu nedenle sizlerle de paylaşmak istedim.

Her seferinde bu yayını veriyorum ve tekrar tekrar anlatıyorum: Avrupa İlaç Ajansı EMA, bir açıklama yapıyorsa, bu bitkiyi gebeler, emzirenler ve bebekler kullanmasın diyorsa bunu iyice ölçmüş tartmış biçmiştir, çünkü nüfus piramidi artık piramitliğini yitirmiş Avrupa’da bebekler çok değerli.

Mesela İsveç’in gebeler ve emzirenler için ayrı ayrı yazmış olduğu kılavuzlarda da açık seçik olarak rezene önerilmediği yazıyor ve EMA’nın bu yayınına(1) referans veriyor. Nedeni ise özetle;

Rezene ve anason estragol içerikleri nedeniyle genotoksik olabileceği, yani DNA’ya hasar verebileceği düşünülen bitkiler ve hücreleri bu kadar hızlı bir şekilde bölünen (ki doğumdan sonra ilk 3-4 ayda kilosunu ikiye katlayacak – doğumdan öncesini saymıyorum bile!) minik bebeklere hiç önerilmemesi gerekiyor.

Neden? Çünkü DNA’nın mutasyon yapıcı hasarlara en duyarlı olduğu dönem hücre bölünmesi dönemi (ki kemoterapi ilaçlarının önemli bir kısmı DNA’yı kırar bozar ki kanserli hücreler tam da bölünmeye hazırlanırken mutasyona uğrayıp ölsünler.)

Nasıl ki bile bile bebeklerin yanında sigara içmiyor içirtmiyor mümkünse 3. el sigara dumanı bile almasınlar diyorsak, aynısı, aksi ispat edilene kadar rezene için de geçerli.

EMA’nın açıklamasını da dosya olarak ekliyorum.

İlgilenenler için, rezene konusu en sonunda ESPGHAN’ın da bebek beslenmesi önerilerine yansımış durumda (links or it didn’t happen: https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding___A_Position_Paper_by_the.21.aspx ).

Kolay gelsin herkese.

www.emzirme.net

Referanslar:

İlgili Avrupa İlaç Ajansı linki: https://www.ema.europa.eu/documents/public-statement/public-statement-use-herbal-medicinal-products-containing-estragole_en.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *