Bebeğimi emziriyorum, sağınca sadece 30mL süt geliyor, sütüm yetersiz mi?
“Sütüm yetersiz mi?”
Bu sorunun kısa cevabı: Hayır, sağmakla gelen süt memenizdeki süt miktarını göstermez. Süt miktarınızı bu şekilde test etmeniz önerilmemektedir.
Neden?
1) Bebeklerin emmesi pompa/elle sağımdan çok daha etkindir. Çünkü sütün inmesini sağlayan oksitosin, aynı zamanda sevgi hormonudur ve süt pompanızı bebeğiniz kadar çok sevmiyorsunuz. (Hatta bebekten uzaktayken sağınırken çıkan süt miktarını arttırmak için bebeğinizin onun gibi kokan bir giysisini koklamanız veya resmine bakmanız önerilmekte!)
2) Memede bulunan süt miktarı günün saatine göre, memenin depo kapasitesine göre, bebeğin bir önceki emmedeki iştahına göre değişmektedir.
Nasıl yani?
Genelde gündüz saatlerinde memede daha çok sulu süt bulunmakta, günün ilerleyen saatlerinde ise bebeğin gün içinde emmiş olmasına da istinaden, daha az hacimde, daha zor inen, yağlı süt bulunmaktadır. Kalori açısından bakıldığında yağlı süt daha kalorilidir. Yani gözünüze hacim olarak az görünmesi kalorisinin ve besleyiciliğinin de az olduğu anlamına gelmemektedir. Bu süt, bebeği gece uykusuna hazırlar (ve hatta, sadece o geceki uykuya değil, ilerideki yaşamında da gece uyuyabilmeye hazırlar)
Bu nedenle sabah sağınca daha çok, akşam sağınca daha az gelebilir, bu sizi panik edip “sütüm yetersiz mi?” kaygısına düşürmesin.
Meme depo kapasitesi
Meme depo kapasitesi denen bir olay var. Nasıl ki hepimizin sütyen boyutlarımız farklı, memede süt depolayabileceğimiz boşluk miktarımız da farklı (ve meme boyutu ile alakasız, yani 70A giyen bir kadın 3-4 saatlik süt depolayabilirken, 95D giyen bir kadın 1 saatlik süt depolayabilir, çünkü meme boyutlarını belirleyen içindeki yağ dokusu miktarı iken, memedeki süt deposunun boyutlarını belirleyen içindeki meme dokusunun miktar ve esnekliğidir)
SÜT MİKTARINIZ BEBEĞİNİZ İÇİN GÜN İÇİNDE TOPLAM OLARAK ÜRETTİĞİNİZ MİKTARDIR.
Yani, süt depo kapasitesi bir saatlik olan bir kadın bebeğinin doyması ve kilo alabilmesi için saat başı emzirmek zorunda kalabilirken (3-4 saatlik deposu olan kadın günde 6-8 kere emzirse yeterli olabilmektedir) Her iki kadının da sütü bebeğine yetecek miktardadır, ve sağınca memelerindeki tüm sütü sağabiliyor olsalardı gelecek miktar çok farklı olsa da, her iki kadın da gün içinde bebeğine yetecek kadar süt üretmektedir, ve 1 saatlik deposu olan kadına “3 saatte bir emzir” denmesi ya da 30cc sağdın, sütün az denmesi tamamen yanlıştır, bebeğin süt hakkında girmektir.
Bu en kolay tahmin edilebilecek olanı. Nasıl ki bizler sofraya her oturuşumuzda tamamen aynı miktarda yemek yiyip su içmiyorsak, bebekler de her emmelerinde aynı miktarda yiyip içmezler. Bu nedenle de “tabakta kalan” miktar da sofradaki yemeğin esas miktarından ve emmenin efektif olup olmamasından bağımsız olarak bebeğin keyfine bağlı olarak değişmektedir. Çok acıkmıştır, memede az bırakır, az acıkmıştır “annemin kokusunu özledim” diyerek emmek istemiştir, memede çok süt bırakır.
ÖZETLE:
SAĞMAKLA GELEN MİKTAR BİRBİRİYLE ALAKALI ALAKASIZ O KADAR ÇOK FAKTÖRE BAĞLIDIR Kİ, ÇOK GELİRSE BEBEK AZ EMDİ DEMEK OLMADIĞI GİBİ, AZ GELİRSE SÜTÜNÜZ AZ ANLAMINA DA GELMEMEKTEDİR.
SAĞMAKLA GELEN MİKTAR SADECE SAĞMAKLA GELEN MİKTARI GÖSTERİR.
Jenny Thomas,MD tarafından yazılan “Normal bir yenidoğan nasıl olur, ve anne sütü neden sadece “yemek” değildir?” yazısına bir göz atmanızı öneririz. Sorularınız için bize sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
One Comment
Nadide Mutlukoca Stern
Harika 😍