Blog Yazıları

Emzirirken kafein tüketimi

Emzirirken kahve veya diğer kafein içeren içeceklerin tüketiminin bebekler üzerindeki etkisi en sık sorulan sorulardan birisi. Özellikle kahveye düşkün bir anne için kafeini tamamen kesmek kabus gibi bir durum oluşturabilir.

Birçok emziren anne günde “ortalama” düzeyde kafeini (günde 1-2 bardak kahve) bebeklerinde bir etki olmaksızın tüketebilir.

Yenidoğanlar daha hassas

Ancak yenidoğanlar özellikle kafeine daha hassastır. Bunun nedeni yenidoğan vücüdünün kafeini işlemesinin ve tüketmesinin çok uzun (yarı ömrü yaklaşık 80 saattir.) sürmesidir. 6 aydan itibaren durum değişir ve bebeğin vücudu kafeini 2-3 saat içinde tüketir.*

Yaygın yiyecek ve içeceklerdeki kafein oranı
Yiyecek/İçecekKafein oranı (mg)
Türk kahvesi60 mg (1 fincan)
Hazır granül kahve60/80 mg (250 ml kupa/1 çay kaşığı kahve)
Enerji içecekleri80 mg (250 ml kutu)
Filitre kahve60/120 mg (250 ml kupa)
Çay10/50 mg (250 ml kupa)
Yeşil çay35/70 mg (250 ml kupa)
Kola48 mg (370 ml bardak)
Sütlü çikolata20 mg (100 gr lık bar)
“Mağaza” kahveleri50/322 mg
Anne sütündeki kafein miktarı

Annenin tükettiği miktarının yaklaşık sadece %1’i anne sütüne geçmektedir ve bu genellikle tüketildikten 1 saat sonra en yüksek konsantrasyonuna ulaşmaktadır.**

Örnek vermek gerekirse, bir fincan Türk kahvesi içen anne 60 mg kafein alır, bunun 0.6 mg’lık bölümü 1 saatin sonunda anne sütünde olur.

Kafeinli içecekler alırken bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da, kafeinin süt inme refleksini yavaşlatabileceğidir.

Her anne ve her bebek farklıdır.

Bazı anneler “fazla kafein” aldıklarında bebeklerinin huzursuz, uyumakta zorlanan veya kolik olduğunu belirtmektedir. “Fazla kafein” kişiden kişiye değişken bir kavramdır ve hem annenin hemde bebeğin vücütlarının kafeine verdikleri tepki farklı olacaktır.


Bebeğinizin kafeine olan toleransını öğrenmenin tek yolu kafein tüketimi sonrasında bebeğinizi gözlemeniz ve günlük kafein tüketiminizi bu gözlemlere göre ayarlamanızdır.

Ben kendi adıma Türk kahvesiz bir gün bile geçirebileceğimi sanmıyorum, ve gebeliğim boyunca içtiğim gibi halen de içmeye devam ediyorum.

Bu konuda sorularınız varsa bize “yorum” bölümü, “iletişim” sayfamız veya sosyal medya hesaplarımızdan erişebilirsiniz.

Kaynaklar:
* Aranda JV, Collinge JM, Zinman R, Watters G, 1979, Maturation of caffeine elimination in infancy, Archives of Disease in Childhood, 54: 946–949.
** Crozier TWM, Stalmach A, Lean MEJ, Crozier A 2011, Espresso coffees, caffeine and chlorogenic acid intake: potential health implications, Food and Funciton DOI: 10.1039/c1fo10240k

One Comment

  • Aslı

    Kahvesiz yaşayamayanlardan olarak hep aklımda soru işaretiydi bu konu. Teşekkürler sevgili süt perimiz 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *